Ta strona używa plików cookies

Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.

Gmina Kozy - Przyjazne Miejsce
Gmina Kozy
pokaż menu dodatkowe »
Pokaż aktualności z kategorii:
Pokaż aktualności z ZAKRESU DAT:

Kompostowniki w Kozach - instrukcja użytkowania

Piątek, 13 kwietnia 2018 aktualności / sprawy porządku w gminie
Kompostowniki w Kozach - instrukcja użytkowania
kompostowanie

Zakończył się już nabór wniosków  w ramach Programu użyczania kompostowników na terenie Gminy Kozy.
Obecnie trwa systematyczny odbiór kompostowników,  o czym kolejno mieszkańcy są informowani telefonicznie.
O terminie odbioru kompostownika decyduje kolejność składania wniosków.
Jak wg. producenta powinno się złożyć pojemnik i jak powinno odbywać się kompostowanie na ulotce >>>>

kompostowanie 2
Jak wg. producenta powinno się złożyć pojemnik i jak powinno odbywać się kompostowanie na ulotce>>>>

Zasady prawidłowego kompostowania
 
Kompostowanie to naturalna metoda zagospodarowania odpadów komunalnych, polegająca na rozkładzie substancji organicznych przez mikroorganizmy, dżdżownice, itp.
Aby uzyskać dobrej jakości kompost, należy stosować się do kilku podstawowych wskazówek:

1.Kompostownik  należy umieścić w zacienionym miejscu, bezpośrednio na gruncie, tak, aby umożliwić dostęp mikroorganizmom i dżdżownicom do kompostu i zapewnić swobodny przepływ tlenu i nadmiaru wody

2.Kompostowany materiał należy układać w kompostowniku warstwami, a przed wrzuceniem kolejnej partii, przemieszać górną warstwę. Aby umożliwić dostęp tlenu do składowanego materiału, warto tworzyć warstwy z drobnych gałązek i nie ubijać kompostu.

3. Kompostować należy: -skoszoną trawę (najlepiej przeschniętą i zwiędniętą), -chwasty, liście, kwiaty, -gałązki żywopłotu, -igły sosnowe, -obierki warzyw, owoców, -zgniecione skorupki jaj, -fusy z kawy i herbaty, -niezadrukowaną tekturę i papier.

4. Nie wolno kompostować:

-popiołu i węgla drzewnego,
-papieru kolorowego,
-chorych roślin,
-odchodów zwierzęcych,
-mięsnych odpadów i kości,
-ścieków i chemikaliów,
-odpadów nieulegających biodegradacji. Kompost wytwarza się od 8 do 12 tygodni, w zależności jaki materiał był składowany.

Dojrzały kompost ma ciemny kolor, jest kruchy i grudkowaty.
Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska, dlatego można wykorzystywać go do użyźniania gleby bez ograniczeń.