Ta strona używa plików cookies

Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.

Gmina Kozy - Przyjazne Miejsce
Gmina Kozy
pokaż menu dodatkowe »
Pokaż aktualności z kategorii:
Pokaż aktualności z ZAKRESU DAT:

Koło Emerytów i Rencistów zwyciężyło !!!

Niedziela, 7 października 2018
Koło Emerytów i Rencistów zwyciężyło !!!
W sobotę, 6 października 2018 roku, na ulicy Wrzosowej w  konkursie na najsmaczniejsze duszonki  wygrała potrawa przygotowana przez Koło Emerytów i Rencistów w Kozach ! Drugie miejsce zajęła potrawa rodziny Woźniaków, a trzecie duszonki Pani Dyczkowej  wielokrotnej zwyciężczyni poprzednich edycji  ...
fotogaleria dokumentująca  przebieg imprezy - kliknij
***
W imprezie  może wziąć udział każdy niezależnie od wieku i miejsca zamieszkania. W samym konkursie, organizowanym w ramach festiwalu bierze udział ten, kto przyniesie kociołek z potrawą do uduszenia, przygotowaną i przyprawioną według własnego przepisu. Organizator zapewnia miejsce i drewno do palenia. Uczestnik konkursu sam dba o prawidłowe "uduszenie" zawartości kociołka. Gotową potrawę oceniają wszyscy uczestnicy festiwalowej imprezy. O miejscu decyduje liczba plastikowych talerzyków wbita (na specjalny przyrząd) obok numeru kociołka z wybranymi przez degustujących najsmaczniejszymi (ich zdaniem) - duszonkami.
Stało się już tradycją, że końcem lata mieszkańcy Kóz spotykają się by zmierzyć  ze sobą w starciu na przepisy i smaki duszonek.
W tym roku, z powodu aury zaplanowane na wrzesień spotkanie zostało odwołane. Ponowna data imprezy wyznaczona na dzień 6 października okazała się bardzo trafiona. Pogoda dopisała i wiele osób w ciepły, słoneczny, jesienny dzień wykorzystało okazję aby spędzić sobotnie popołudnie na świeżym powietrzu, na rozmowach w gronie innych mieszkańców miejscowości i jednocześnie popróbować różnych smaków duszonek.
Organizatorami  imprezy festiwalowej są Wójt i Rada Gminy w Kozach.

   
 
Duszonki to nie tylko potrawa ale przede wszystkim obyczaj spotkań towarzyskich i rodzinnych z udziałem tej potrawy 
- mówi pomysłodawczyni imprezy Bożena Sadlik - Modyfikowanie dawnego przepisu i próby dodawania nowych składników są zawsze, przy tej okazji, niezwykle żywo dyskutowane i dzięki temu, pomysł corocznego poddawania pod ocenę uczestników dań pochodzących od różnych rodzin i jego organizacja w  różnych częściach miejscowości,  przerodziły się w ciekawy festiwal przepisów i smaków.

   

W tegorocznym konkursie wystartowało 13 kociołków z potrawami, a ich smak oceniało ponad 200 osób.
Innowacją tej edycji była możliwość nauki skomponowania potrawy (ze składników przygotowanych przez organizatora)  pod czujnym okiem doświadczonej osoby - pani Stefani Dyczek - wielokrotnej zwyciężczyni poprzednich edycji.
Już od godziny 14. na placu zjawili się pierwsi uczestnicy konkursu by przygotować swoje "stanowiska ogniowe"

   

Ciepły, ale dość silny wiatr wiejący tego dnia, nie ułatwiał zadania ale to dzięki niemu wcześniej i mocniej niż zazwyczaj znad pokryw dochodził  aromatyczny zapach zawartości kociołków. Potrawy szybko doszły i równie szybko  zniknęły z kociołków i misek. Po tym   "komisja skrutacyjna" przystąpiła do liczenia talerzyków, decydujących  o miejscu zajętym w konkursie.
Najsmaczniejsze, w ocenie degustujących okazały się duszonki przygotowane przez Koło Emerytów i Rencistów w Kozach, których doglądał na ogniu Pan Tadeusz Wójcik. Nagrodę odebrała przewodnicząca - Pani Krystyna Kasica.

 

Drugie miejsce zajęły duszonki przygotowane przez Państwa Woźniaków ( dwukrotni laureaci konkursu z ul.Podgórskiej), a trzecie zajęła potrawa pani Stefani Dyczek  (wielokrotnej zwyciężczyni poprzednich edycji z ulicy Wrzosowej). Czwarte miejsce ex aequo  otrzymały duszonki z kociołka rodziny Kósków, Ryszków i Koziełów.


Dla zwycięzców czekały specjalne przygotowane nagrody. Ich wyboru z pośród wszystkich przedmiotów przygotowanych przez organizatora wg. własnych potrzeb i uznania, dokonywali sami zwycięzcy. Uzupełnienie nagród rzeczowych stanowiło promocyjne wydanie albumu "Kozy dawniej i dziś".
Dla wszystkich  pozostałych uczestników imprezy przygotowano drobne, pamiątkowe upominki oraz wydawnictwa promujące miejscowość.

Z analizy dotychczasowych wyników konkursów wynika nauka, że podstawą do sięgnięcia po zwycięstwo w konkursie jest długoletnie doświadczenie w przyrządzaniu tej potrawy, hołdowanie tradycji  w doborze składników,  ale też nie bez znaczenia dla wyniku  pozostaje ... wielkość garnka  i fakt posiadanie silnej ekipy kibiców dla swego talentu ;)

fotogaleria dokumentująca  przebieg imprezy - kliknij



opr. tekstu i zdjęcia
H.Kozieł